Wie de wereld of Nederland een beetje rondreist, heeft er vast eens een pasta of pizza gegeten: Vapiano. Italiaanse gerechten met een werelds tintje en geserveerd in een restaurant waarin de veredelde versie van selfservice en verse culinaire creaties samen komen. Elk gerecht wordt voor je neus bereid en extra ingrediënten kunnen naar wens worden toegevoegd. Je bestellingen worden op het pasje opgeslagen dat je bij vertrek afrekent. En daarbij schrik je nagenoeg nooit van de rekening. Een formule die iedereen aanspreekt en elke portemonnee overleeft. Ook die van de moslim community, want de keten is uitermate populair onder de islamitische gemeenschap. Maar wat weten we van Vapiano’s halalwaardigheid?

De succesvolle keten van Vapiano heeft haar oorsprong in het Duitse Hamburg en is sinds 2002 uitgegroeid tot 150 vestigingen wereldwijd. Van Mexico tot Dubai, Saudi Arabië en Taiwan, een vers bereide en gunstig geprijsde pasta of pizza van de keten vind je nagenoeg overal. In Nederland vind je Vapiano in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag en onlangs zijn nieuwe vestigingen geopend in Tilburg en Eindhoven. Inmiddels staan ook Utrecht en Groningen op de planning.

24Halal - Vapiano - Staff - Halal - Diversity - Moslim

Vapianisti

De doelgroep die Vapiano weet te vinden is gemêleerd en daar zijn ze zelf best trots op. “Onze gasten, maar ook onze medewerkers zijn van alle leeftijden en culturen”, zegt vestigingsmanager Elsa Bredow. Samen met haar team van ‘Vapianisti’ waarborgt ze de kwaliteit van de Vapiano vestiging in Tilburg. Het gaat erom dat iedereen zich welkom voelt bij Vapiano en geniet van het eten en de ambiance. Dat begint met gastvriendelijkheid en kwalitatieve maaltijden, maar ook het design van onze restaurants draagt daar aan bij. Het gebruik van aardse materialen geeft rust en door de open indeling zit je al gauw met andere gasten aan tafel en dat bevordert de sfeer van ontspanning. Nagenoeg al onze gasten nemen de tijd voor een huisgemaakt dessert en koffie. Daar maak je mij en mijn team heel blij mee.

vapiano

Ook de moslim consument weet Vapiano dus te vinden, maar is blijkbaar onvoldoende op de hoogte dat het gevogelte en een selectie van vleesproducten halal zijn. “Of men is gewoon gek van garnalen, want de scampi-spinazie pasta is by far het populairst onder onze islamitische gasten”, zegt Elsa lachend. Je kan wellicht ook concluderen dat onze gasten onvoldoende op de hoogte zijn van de halalwaardigheid van de Vapiano keuken. Al onze kip-, rund en kalfproducten zijn halal. Deze worden voor alle Europese vestigingen centraal ingekocht bij leveranciers die voldoen aan de halalcriteria van de grootste halalautoriteiten in Duitsland. En in onze restaurants hanteren we strenge voorschriften voor het bewaren en bereiden van vlees en gevogelte. In een aantal van onze gerechten serveren we ook varkensvlees, echter wordt dit bewaard in een aparte koeling. En met iedere nieuwe bereiding waar vlees, gevogelte of ei in verwerkt wordt, worden de pannen, kookgerei en kookhandschoenen gewisseld.

Lokale wensen en verschillende culturen

“Het gaat erom dat iedereen de mogelijkheid heeft te genieten van wat Vapiano te bieden heeft en daarbij wordt ook rekening gehouden met lokale wensen en de verschillende culturen van een land”, licht directeur van Vapiano Nederland Wibo Rademaker toe. Ons restaurant in Taiwan heeft bijvoorbeeld een aparte servering van de maaltijden omdat onze gasten daar samen van alle gerechten eten. En in Dubai en Qatar hebben we tijdens de Ramadan de openingstijden verruimd en het menu aangevuld met lokale producten die veelvuldig tijdens de vastenmaand worden genuttigd. Internationaal maar ook in Nederland ontvangen we een brede groep bezoekers, waaronder ook gasten die vegetarisch zijn of halal maaltijden nuttigen. Daar proberen we zo goed als we kunnen rekening mee te houden.

Vapiano ook populair onder Moslim Community

Islamitische gasten genieten van Vapiano

De beleving begint bij Vapiano al bij binnenkomst en men is graag transparant in de werkwijze. Elsa vervolgt: “Dat zie je aan de open sfeer die we nastreven, maar dat zijn onze medewerkers ook in de communicatie naar onze gasten toe. Op vragen over de herkomst van onze ingrediënten en de samenstelling van de specials geven we graag antwoord. Daarom volgt onze staff met regelmaat de juiste vaktrainingen en staan we open voor feedback vanuit elke hoek. Onze koks wijzen onze islamitische gasten aan de counters nu regelmatig op de halalwaardigheid van onze kip- en vleeswaren en dat wordt gewaardeerd. We hopen dat het bijdraagt aan een intensere smaakbeleving en een nog sterker gevoel van gastvrijheid.

Vapiano & 24Halal

Bij 24Halal zijn we uiteraard tevreden met ieder initiatief dat ook moslimvriendelijk is. Zo ook van de gestures die Vapiano maakt op halal gebied. Qua hospitality en de open inrichting is Vapiano vernieuwend. En de wereldwijde groei van de keten is veelzeggend, want de prijs-kwaliteit verhouding is zeer gunstig en spreekt iedereen aan. De fast-casual formule is dan ook populair onder jongeren, waaronder ook islamitische jongeren. De zeven Vapiano vestigingen in Nederland en de locaties die in de toekomst worden geopend nemen we graag op in 24Halal. Echter, dient de keuken dan volledig vrij te zijn van varkensvlees. We wachten met smart tot het zover is, maar kunnen ons nu al goed vinden in de filosofie van Vapiano.

“Wie rustig en ontspannen leeft, leeft langer en in goede gezondheid.”

Va Piano

Geschreven door Hicham Issaouti, Marketeer 24Halal

113 people recommend this

7 Comments

 • Beste heer, mevrouw,

  In het verleden at ik regelmatig bij Vapiano Den Haag een pasta, weliswaar vegetarisch of vis. Totdat ik erachter kwam dat ravioli (een pastasoort waar gehakt in zit) in hetzelfde water wordt gekookt als alle andere pasta. Voor mij is dit niet meer halal, daarom eet ik daar niet meer. Heb ik het hier aan juiste eind? Wat is uw mening hierover? En is de rund, lams en kip echt halal? Heeft Vapiano daar certificaten van?

 • Hi Sherry,

  bedankt voor je enthousiaste reactie. Bij 24Halal zijn we enthousiast over ieder initiatief dat óók moslimvriendelijk is. Vapiano bedient een grote groep gasten met allemaal verschillende lifestyles en voorkeuren. En ze spreken uit dat ze graag rekening houden met alle behoeften, waaronder de behoefte aan halal maaltijden. Dat is een goede zaak. Nu nog een duidelijkere communicatie naar de doelgroep toe :)

  Met kleurrijke groet,

  Team 24Halal
  http://www.24halal.com

 • Hi Ömer,

  Bedankt voor je reactie en je assertiviteit. Heel goed dat je zelf op onderzoek uit gaat. Ook wij moedigen Vapiano aan transparanter te communiceren over hun halalbeleid. Met het artikel is daar een mooi begin in gemaakt. Nu nog doorpakken :)

  Met kleurrijke groet,

  Team 24Halal
  http://www.24halal.com

 • Na het bovenstukje gelezen te hebben vroeg ik me af wat jullie hiermee willen bereiken?
  Ik merk dat het steeds meer een tendens wordt om producten snel halal te verklaren zodat de moslim consument zijn gang kan gaan. Hoe kan het zo zijn dat een mega keten die naast zijn varkens producten ook alcohol schenkt, een artikel op jullie site verdient? Met ook nog eens halalproducten die “centraal ergens in Europa” ingekocht worden. Dat een bedrijf als Vapiano de mensen voor de gek wil houden is tot daar aan toe. Maar dat jullie dat vervolgens ondersteunen is voor mij echt het zoveelste bewijs dat commerciele instanties als dit platform niet kritisch genoeg zijn.

  Ik hoop dat jullie in het vervolg goed nadenken alvorens jullie een bedrijf in de picture zetten die mijns inziens geen enkel belang heeft om de islamitisch consument op de juiste manier halal producten te serveren.

  Wasalaam

  • Wat ben je streng Chahid :)

   Bedankt voor de kritische noot. Kennisdeling is het doel van dit artikel. Vapiano is zeer populair onder de moslim community en we kregen veel vragen over het halalbeleid. Wat we hopen te bereiken is dat onze community beter geinformeerd wordt. En voor de goede orde: Vapiano staat niet in 24Halal omdat er ook varkensvlees wordt geserveerd.

   Het zou ethisch en zakelijk gezien funest zijn als de keten mensen voor de gek zou houden, zoals je meldt. We geloven dat de bedrijfsfilosofie van Vapiano past in het idee van een inclusieve samenleving: Dat je elkaar niet uitsluit op basis van geloof, tradities, uiterlijke kenmerken of specifieke wensen, maar elkaars verschillen omarmt en inzet als een plus.

   Je feedback nemen we ter harte en het helpt ons vooruit. Bedankt daarvoor. Op korte termijn organiseren we een meeting met onze gebruikers om te bespreken op welke wijze 24Halal verbeterd kan worden. Zou je daarbij aan willen sluiten?

   Met kleurrijke groet, Salaam,

   Hicham
   Team 24Halal
   http://www.24Halal.com

 • Nu nog alleen een halalrestaurant in België. Waar ik woon zijn er namelijk heel weinig voedselketens (Gent)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>