Aan de Nieuwlandstraat in Tilburg, in het pand van conceptstore Velerlei, vind je sinds kort couscousbar Olives & Spices. De zaak van Rachid el Hajoui en Hayat Amrani is met dit concept de eerste couscousbar in Nederland. Tillywood, het lifestyleplatform van Tilburg, nam er een kijkje!

Met Olives & Spices willen Rachid en Hayat een traditioneel Marokkaans gerecht nieuw leven in blazen. “We wilden echt iets traditioneels, waarmee we dicht bij onszelf blijven, maar tegelijkertijd was ons doel om dit wel toegankelijk te maken voor iedereen.” De traditionele couscous wordt gecombineerd met heerlijke verse groenten en eventueel vlees. In een handig kartonnen bakje neem je het mee om thuis op te eten. Eet je het liever ter plekke op? Dat kan ook! In het pand van Velerlei kun je plaatsnemen aan een tafeltje, tussen de boeken en andere ‘verloren schatten’, zoals Rachid de verzameling van oude herinneringen noemt.

Couscous_24Halal_couscousbar_olives_spices_tilburg_indebuurt

Naar Moeders recept

Er zijn vier ‘vaste’ recepten waaruit je kunt kiezen; Mama Farida, Lella Aicha, Sticky Chicken en de Couscoussalade van Hayat. De meeste recepten zijn echte familierecepten, vertelt Rachid: “Mama Farida is naar een recept van mijn schoonmoeder, Lella Aicha naar een recept van mijn eigen moeder en de couscoussalade is een recept van Hayat. De Sticky Chicken hebben we zelf bedacht, dit is echt de couscous in een heel nieuw jasje!” Naast de vaste opties, kun je ook je eigen couscous variatie maken, waarbij je zelf kiest uit verschillende groentes, vlees of vis, en een lekker sausje.

De couscous van Olives & Spices wordt met veel liefde elke dag vers gemaakt. De voorbereiding gebeurt thuis, waar de couscous eerst in een grote pan wordt gestoomd, om de smaak zo goed mogelijk te behouden. “Daarna moet je de couscous voorzichtig en met liefde masseren, zodat hij zijn mooie, fijne korreltjes krijgt.”

“Couscous hoort bij de trots en traditie van onze cultuur dat wij nu met liefde voor iedereen toegankelijk willen maken.”

Rachid el Hajoui, Olives & Spices

Duurzaam & biologisch

Er is ook nagedacht over de producten die worden gebruikt. De bakjes waarin de couscous wordt geserveerd, zijn van biologisch afbreekbaar karton. Alle vlees en vis is halal en biologisch. En de groenten? Die komen uit de moestuin van Nanneke, eigenaresse van Velerlei. “We proberen zoveel mogelijk om verspilling tegen te gaan. Hebben wij bij Olives & Spices groenten over? Dan worden deze door Velerlei verwerkt tot verse soepen en sapjes.”

24Halal_Olives_Spices_24Halal_couscousbar_Tillywood_Tilburg

Naast de couscous kun je bij Olives & Spices ook lekkere, typsich Marokkaanse zoetigheden krijgen. Deze worden allemaal zelf gemaakt door Hayat. Een aanrader voor wie van dadels houdt zijn de dadelzoentjes! Een heerlijk zoet koekje met een vulling van gekruide dadelpasta.

“In Marokko eet ieder gezin standaard elke vrijdag couscous. Welk huis je ook binnenstapt op vrijdag rond etenstijd, ze zitten aan de couscous! Het is een stukje trots en traditie van onze cultuur, dat wij nu met veel liefde voor iedereen toegankelijk willen maken.”

 

Geschreven door Romy Snelders voor Tillywood

13 people recommend this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>