Zijn verschijning, de karakteristieke glimlach en zijn gevierde cooking skills zijn een lust voor het oog: Mounir Toub. ‘s Ochtends brengt hij als docent zijn kennis en kunde over op de toekomstige chefs van Nederland, in de middag worden de kijkers van 24Kitchen getrakteerd op smakelijke Arabische gerechten. En nu heeft hij zijn pijlen gericht op een van de meest delicate kunstwerken van de Marokkaanse keuken: de Bastilla.

24Halal‘s meest favoriete chef vertelt gepassioneerd over de verwezenlijking van zijn dromen en heeft daarvoor een heuse bucket list. Werken met Meesterchef Robert Kranenborg stond hoog op het lijstje.

“Het was altijd mijn droom om met chef Kranenborg te mogen werken”, zegt Mounir. En dan het liefst aan een Arabische Meesterproef. Bij de eerste benadering was hij net zo enthousiast als ik en voor ik het wist was het zover en zaten we met mijn Bastilla in DWDD. En de reacties op het gerecht waren geweldig! De smaakbeleving werd intens ervaren. In de studio, maar ook door de mensen thuis. Het gevoel van geluk overviel mij en de trots natuurlijk ook. Mijn droom werd werkelijkheid. In de eerste plaats omdat de Bastilla eindelijk het podium kreeg dat het verdiende.

“De Bastilla staat symbool voor de rijkdom van de Marokkaanse kookkunst en verdient het hoogste podium.”

Mounir Toub

Bastillarie

Mounir wil ervoor zorgen dat de Bastilla het hoogste podium krijgt en dat ook behoudt. En dat kan alleen door de liefde voor dit gerecht te delen met de rest van de wereld. Hij deelt deze passie met zijn twee goede vrienden Farouk en Enzo. Samen hebben zij het initiatief genomen om de ambachtelijk bereide Bastilla te delen met het grote publiek tijdens Djemaa el Fna op 25, 26 en 27 september 2015. Een feestelijk evenement waar liefhebbers van Marokkaans-Mediterraanse heerlijkheid worden bediend op een evenbeeld van het bekende plein in Marrakech.

Foto 24Halal -Bastilarie - Mounir Toub - Enzo Kleijn - Foodbirds - Djemaa el Fna

Enzo, Mounir en Farouk

“De Bastilla is een bijzonder gerecht en staat symbool voor de rijkdom van de Marokkaanse kookkunst.”, zegt een twinkelende Mounir. Het vergt veel tijd en voorbereiding om de juiste combinaties van ingredienten tot één geheel te krijgen, maar eenmaal daar dansen je smaakpapillen op je tong. Farouk is net als ik enorm trots op de Marokkaanse keuken en heeft dezelfde wens dit te delen met het grote publiek. Enzo heeft een voorliefde voor oprechte gastvrijheid en met zijn FoodBirds etaleert hij zijn passie voor Street Food. Dat we met z’n drieën met onze “Bastillarie” op het festival staan is een natuurlijk gevolg van onze liefde voor dit specifieke gerecht.

Show love to get love!

31 people recommend this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>